Näyttelyt

Sisänäyttely

Museon perusnäyttely kertoo vuosina 1940–41 ja 1944 tapahtuneesta itäisen maarajan linnoittamisesta Virolahdella. Museo on osa sodanaikaista puolustusasemaa: lähes 1200 km pitkä Salpalinja alkaa Suomenlahden rannikolta Virolahdelta ja ulottuu aina Jäämerelle saakka. Puolustusasemaa voidaan syystä kutsua Suomen suurimmaksi rakennuskohteeksi, sillä siellä työskenteli sotilashenkilökunnan lisäksi enimmillään 35 000 siviilirakentajaa ja 2 000 lottaa.

Keväällä 2020 uudistettu perusnäyttely tuo Salpalinjan kävijälle elämyksenä kaikille aisteille. Näyttelytiloissa pääsee kulkemaan pätkän hämyistä yhdyshautaa, tutkimaan kanttiinin tarjontaa ja kurkistamaan sisälle parakkiin. Näyttelyn kuvamateriaali kuljettaa läpi Salpalinjan rakentamisen erilaisten työvaiheiden ja nostaa esille rakentajia erilaisissa töissään. Puolustuslinjan erilaiset osat, kuten erilaiset haudat, esteet ja korsut on esitelty kattavasti näyttelyssä.

Ulkomuseoalue

Ulkomuseoreitti on reilun kilometrin pituinen ja merkitty maastoon oranssein merkein. Museoreitin varrella olevia linnoituslaitteita on entisöity ja varustettu museokäyttöön. Reitin voi kulkea itsenäisesti tai lähteä  sisäänpääsyn hintaan sisältyvälle opastetulle kierrokselle, joka aloitetaan kahvilasta. Ulkomuseoalueelta löytyvät muun muassa: 

  • Useita järeitä teräsbetonikorsuja
  • Pallokorsu ja sen muottikalustoa
  • Puinen kenttäkorsu
  • Kunnostettua taistelu- ja yhdyshautaa
  • Panssariestekivilinjaa
  • PST-tykkiasema ja tykki
  • Erilaisia tykkityyppejä esittelevä tykkipiha

Ulkomuseoalue sijaitsee vaihtelevassa metsäisessä maastossa, johon on rakennettu kulkemista helpottavia reittejä. Museovieraiden kannattaa huomioida säänmukainen varustus ja riittävän tukevat jalkineet metsäreiteillä liikkumista varten.

Valokuvanäyttely

Virolahden Bunkkerimuseolla on esillä paikallisen luontovalokuvaajaharrastaja Seppo Rintelän näyttely “Metsän kuninkaan vierailu Pyterlahdessa”.

“Minulla on ollut kauan haaveissa, että joskus kohtaisin karhun sen omassa elinympäristössään, luonnossa. Tällaisen tapahtuman luontoäiti minulle soi 9.6.2020. Sain seurata nallen puuhailuja vajaan tunnin verran Pyterlahden Mokkalanmäellä. Tapahtuma oli jännittävä, vaan ei pelottava, vaikka lyhimmillään olimme vain muutaman metrin päässä toisistamme. Nalle oli hieman pelokas, mutta utelias, ja varmaan osaksi sen takia se oli seurassani vajaan tunnin. Sillähän olisi ollut myös mahdollisuus hilpaista metsään heti minut tavattuaan. En tiedä, tuleeko enää tällaista tilaisuutta elämässä koskaan vastaan uudestaan. Sain tästä kohtaamisesta otettua useita valokuvia, joista osa on nyt esillä täällä”, Rintelä kertoo.

Valokuvanäyttely sijaitsee kahvilan tiloissa ja sinne on vapaa pääsy.