Arktika eli arktisten lintujen muutto on luontokuvausta harrastavalle Kaarina Kytölle todellinen kevään airut; arktisille alueille pesimään muuttavien lintujen äänet herättävät kevääseen niin luonnon kuin luontoharrastajan. 

”Arktikassa yksi hienoimmista asioista on yllätyksellisyys; Virosta voi saada vinkkejä lintujen liikkeistä, mutta koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu, Kaarina Kytö sanoo.

Hänen ikimuistoisin Arktika-elämyksensä on muutaman vuoden takaa Vikkilänturasta Lintulahden lintutornista Virolahdelta.

”Olimme odottaneet sepelhanhien tuloa jo pitkään ja oli ollut hiljaista. Lähdimme kotiin mutta päätimme käydä Lintulahden tornin kautta.”

Tornissa odotus palkittiin. 

”Yhtäkkiä oli kuin jossain olisi avattu portit, tuhansittain ja tuhansittain sepelhanhia lensi ylitsemme. Elämys oli todella vaikuttava.”

Piknikille rantakalliolle tai risteilylle

Arktika-päiville kymmenen vuoden aikana osallistunut Kytö suosittelee tapahtumaa kaikille luonnosta ja linnuista kiinnostuneille.

”Ei tarvitse olla lintubongari tai valokuvauksen harrastaja. Kiikaritkin riittävät hyvin. Leerviikinniemeen voi tulla, vaikka perheen kanssa piknikille nauttimaan luonnosta.”

Lintubongariksi Kytö ei ole ryhtynyt, vaikka mielellään lintuja kuvaakin. 

” Linnut ovat kauniita. En laske lajeja, otan vastaan sen mitä tulee. Lintutuntemukseni on kasvanut vuosi vuodelta mutta on edelleen vaatimatonta”; Kytö sanoo.

Arktika-päiville kannattaa Kytön mukaan lähteä, vaikka tuntisi lintuja vain tyyliin iso lintu, pieni lintu, keskikokoinen lintu…

”Arktika-päivillä on aina oppaita paikalla, heiltä saa paljon tietoa linnuista. Myös Arktika-risteily on hieno tilaisuus nähdä lintuja merellä oppaan johdolla.”

Kytö suosittelee kaikille lintukuvauksesta kiinnostuneille Arktika-päivien valokuvauskurssia.

Kaksipäiväisen kurssin opettajana toimii luontokuvaaja ja kirjailija Mika Honkalinna.  (Lisätietoja: https://www.arktikavirolahti.fi/valokuvauskurssi)

Yhä enemmän naisia

Valokuvaus oli Kytölle harrastus jo lapsuudessa. Luonnon kuvaaminen ja lintuharrastus tuli elämään kymmenisen vuotta sitten. 

”Lasten aikuistuttua mietimme mieheni kanssa yhteistä harrastusta. Mieheni on harrastanut lintuja lapsesta asti, minun lintuharrastukseni keskittyy kuvaamiseen.”

Sekä Arktika-päivillä että luontokuvaus- ja lintuharrastuspiireissä näkyy Kytön mukaan vuosi vuodelta enemmän naisia. 

”Mukavaa, että yhä useampi nainen löytää luontokuvauksen ja lintuharrastuksen pariin. Moni tulee mukaan puolison intohimon kautta kuten minäkin.”

Kuvaaminen ei kuitenkaan ole Kytölle ensisijainen syy liikkua luonnossa.

”Nautin siitä mitä näen, kuvaaminen ei ole yhtä tärkeää kuin luonnon kokeminen kaikilla aisteilla. Joskus tulee hyviä kuviakin. Mikään kuva ei ole niin hieno, että sen varjolla saisi häiritä lintuja ja eläimiä. Luonnossa liikkuessa on tärkeää kunnioittaa luontoa ja eläimiä.”

Kuviaan Kytö jakaa etenkin Instagramissa @kaarinakyto.

Päivi Arvonen, teksti, kuvat Kaarina Kytön kuva-arkisto